Bydelen ligger i indre by, fra Grensen og Storgata i sentrum og syd nordover til Marienlyst og Nordre Gravlund i nord. Akersryggen, fra Akershus festning nordover midt i bydelene, skaper mye terreng, med St. Hanshaugen som utsiktspunktet.

Her bor folk i leiligheter i bygårder, de fleste bygget mellom 1870 og 1940. Helt siden murgårdene kom på 1800-tallet har bydelen vært et middelklasseområde, og ideelle organisasjoner har drevet en flora av helse- og sosialinstitusjoner. Bredden av utdanningstilbud er også stor. Bydelen har mer enn 50 000 arbeidsplasser, de store er Ullevål sykehus, Lovisenberg sykehus, NRK og Oslo Met.

Flere bor alene i vår bydel enn i noen annen bydel eller kommune, og aldersgruppen 20 til 40 år dominerer, mindre i de nordlige strøkene som Fagerborg enn nær sentrum, som Meyerløkka.

Wikipediaartikkelen om bydelen gir et bredt overblikk: Klikk her

Kortere oversikt gir Oslo Byleksikon: Klikk her

Begge artikler har kategorier for bydelen, se i bunnen av artikkelen, som inneholder mange artikler om gater osv.

Boken St. Hanshaugen Ullevål – streiftog i bydelens nedre del, utgitt i 1995 og skrevet av Eva Ramm, Erling Lae og Ørnulf Olsen, er den beste oversikten over historien og strøkene. Klikk her